Przeglądałem cenniki i rzuciło mi się w oczy, że rapid 1.2 85km dostępny jest z lpg?!
To ten sam silnik co w octavii? może będzie z czasem w o3?
Od dawna jest w ofercie?
rapid ma ma silniki TSI - 8 zaworowe z łańcuchem rozrządu, octavia nowsze 16-zaworowe z paskiem.
Ciekawe czy ktoś na forum ma takiego rapida z LPG i co to za instalacja oraz jak koszty się przedstawiają
W majowym Auto Motor i Sport jest krótki opis instalacji LPG w rapidzie 1.2 TSI Typowa instalka Landi Renzo z dotryskiem. Niestety nie ma pomiarów osiągów, a jedynie informacja, że auto w trasie zużywa od 0,3 do 1,5 l/100 benzyny, zaś prędkości autostradowe - tylko benzyna. Zbiornik LPG 42 litry pojemności nominalnej tankowane wg gazety do 39 l.
Tak jak napisałeś - można było. nic się nie zmieniło - dalej wg info na stronie skody można. Ale wczoraj rozmawiałem w jednym z salonów i jak na razie do "nowych" silników (rok modelowy 2016 i przecie na EURO VI) Landi Renzo dopiero pracuje nad instalacją gazową. "Nowe" silniki to te same co ma obecnie Fabia.
Do łańcuchowego 1.2 TSI 85KM można zamówić LPG, do paskowego 1.2 TSI 90KM nie słyszałem nic ani o testach ani o możliwościach. Obecnie jest faktycznie zmiana całej palety TSI na te nowsze, paskowe.
Komentarz